مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون
 

گلو درد می‌تواند به دلایل متعددی ایجاد شود. این مقاله اطلاعاتی را در خصوص علل و درمان این عارضه فراهم ساخته است.
همه‌ی ما در برهه‌ای از زندگی خود دچار گلو درد شده‌ایم. علل این عارضه می‌تواند از یک عفونت باکتریایی گرفته تا آسیب دیدگی تفاوت کند. این وضعیت عمدتاً به دلیل بیماریهای جزئی ایجاد شده و به زودی از بین می‌رود. این درد می‌تواند کارهای ساده‌ای مانند بلع، خوردن و حرف زدن را سخت و دردناک سازد.

علل

چنانچه درد در گلو و قسمت جلوی گردن احساس شود، آنگاه منبع درد در دهان و یا قسمت فوقانی مری قرار دارد. برخی عوامل مؤثر بر درد، آنفولانزا و سرماخوردگی می‌باشند که در آن درد با آبریزش بینی، سرفه و تب همراه است. در حالی که بیماری آنفولانزا ناشی از ویروس آنفولانزا است، سرماخوردگی توسط باکتری استرپتوکوک ایجاد می‌شود. چنین عفونتهایی موجب التهاب در پوشش گلو و یا حنجره واقع در گردن شده، که به نوبه خود باعث ایجاد درد می‌شوند. این وضعیت می‌تواند نشانه‌ی التهاب لوزه و یا تب غده‌ای باشد که در این عوارض لوزه‌ها و غدد لنفاوی موجود در گردن به دلیل عفونت باکتریایی و یا ویروسی بزرگ می‌شوند. چنانچه پوشش حفره‌های سینوسی به دلیل عفونت دستگاه تنفسی فوقانی و یا آلرژی ملتهب شود، آنگاه درد می‌تواند به دلیل تراوش پشت بینی احساس شود. این عارضه را سینوزیت گویند. اوریون، سرخک، دیفتری و برخی عفونتهای دیگر نیز ممکن است موجب بروز درد شوند.
علت دیگر درد و سوزش در این مجرا، رفلکس یا بازگشت اسید معده است. این عارضه با آزردگی بافت حساس مری به دلیل برگشت به عقب اسید معده به سوی مری مشخص می‌شود. این امر ممکن است موجب درد گلو و قفسه سینه همراه با خس خس سینه، گرفتگی صدا، و احساس خفگی شود. بعضی افراد دارای شغلی ویژه مانند خوانندگان، بازیگران، و یا استادان اغلب از درد گلو شکایت دارند به این دلیل که تارهای صوتی آنها به دلیل بکار گرفته شدن بیش از حد تحت فشار قرار گرفته‌اند. ماهیچه‌های نزدیک گردن همچنین ممکن است به دلیل کار بیش از حد، دچار کشیدگی و آسیب ‌شوند. آسیب وارده به قسمت جلوی گردن، تبخال، استعمال دخانیات و سرفه‌ی مزمن از دیگر دلایل این وضعیت دردناک می‌باشند. درد در یک طرف که حتی پس از گذشت 4 تا 6 هفته فروکش ننموده باشد، را بایستی جدی گرفت و ممکن است نشان دهنده‌ی وجود یک بیماری جدی باشد. این وضعیت را نبایستی نادیده گرفت و درمان مناسب در اولین فرصت بایستی فراهم شود.

درمان

درد ناشی از یک عفونت معمولاً به مدت چند روز به طول می‌انجامد. چنانچه یک عفونت باکتریایی باشد، آنگاه می‌توان با کمک آنتی بیوتیک آن را درمان کرد. در صورت ویروسی بودن عفونت، یک فنجان آب گرم که در آن نصف قاشق چای خوری نمک و چند قطره آب لیمو ریخته شده باشد را غرغره نمایید. این کار اثری تسکین دهنده بر روی گلو درد میکروبی خواهد داشت. چای رنجبیل و سوپ سیر نیز ممکن است در برخی موارد مفید باشند. از مصرف غذاهای ترد جامد خودداری کرده و غذاهای نیمه جامد مانند پوره‌ی سیب زمینی و سوپ را برگزینید.
سینوزیت اغلب با مصرف داروهای ضد احتقان و آنتی هیستامین درمان می‌شود. از آنجا که در صورت مصرف طولانی مدت این داروها، عوارض جانبی چندی گریبانگیر شما خواهد شد، داروهای خانگی ساده‌ای مانند استنشاق بخار یا بخور را بایستی ارجح بدانید. این کار گرفتگی بینی را برطرف نموده و موجب تسکین از سردردهای سینوسی می‌شود. از خارش گلو ناشی از رفلکس اسید، می‌توان با مصرف غذاهای سالم و غیر تند و ادویه‌ای ممانعت به عمل آورد. از درد ناشی از کشیدگی و فشار وارده بر تارهای صوتی می‌توان با استراحت دادن مناسب به تارهای صوتی جلوگیری کرد. چنانچه با مصرف داروهای بدون نیاز به نسخه و درمانهای خانگی طی چند روز ابتدایی هیچ گونه تغییری مشاهده نشد، آنگاه ممکن است مشکلی جدی وجود داشته و بایستی جهت انجام درمان مناسب به پزشک مراجعه نمایید.
چنانچه درد همراه با برآمدگی در گلو باشد، بلافاصله به دنبال کمکهای پزشکی باشید. تشخیص و درمان به موقع قطعاً می‌تواند در فرونشاندن درد و نیز علائم همراه با آن مفید باشد.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه‌ی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه‌های پزشک متخصص در نظر گرفته شود.